Bölgede var olan 300 rus askerinin çekilme kararının ardından TSK'nın Afrin operasyonunun her an gerçekleşebileceği belirtiliyor.
Afrin Harekatı Kapıda
Rusya, Suriye'de yaşanılan savaşa 2015 yılının Eylül ayında doğrudan dahil oldu. O günden bu yana bir çok faktöre bağlı olarak savaşta sahnelenen denklemler değişmekte. 300 civarında Rus askerinin yer aldığı Afrin, 2012 yılından beri PKK işgalinde. Sınır uzunluğu 170 km'yi bulan Afrin'in PKK'nın elinde olması ülkemiz açısından en önemli tehdit noktalarından birisi. Bu nedenle Rus askerlerinin Afrin'den çekilmesi bu tehdite yönelik tüm hazırlıklarını yapan TSK'nın elini güçlendirmekte ve Afrin Harekatı için fırsat sağlamaktadır.
Ortak Ordu Kurulma İhtimali Tartışılıyor
Rusların Suriye'nin Humus, Lazkiye ve Tartus bölgelerinde inşa ettiği askeri üsleri bulunmakta. Bu kadar yatırıma rağmen Rusya'nın Suriye'den askerlerini çekmesinin arkasında yatan gizli planın İran, Rusya ve Türkiye tarafından kurulacak olan ortak ordu olduğu söylenmekte. Ayrıca Humus, Halep, Hama, Dera ve Lazkiye bölgelerinde yer alacak ve amacı güvenlik ve barışı tesis ve koruma olacak olan ortak ordu projesi ülke heyetleri tarafından görüşüldüğü bilgiler arasında yer almakta. Projede, Suriye’de tekrar kalıcı barış sağlanarak, demokratik seçimlerin yapılması, terör tehdidinin ortadan kalkması, birleşik ordunun kurulması ve güven ortamının tahsis edilmesi süreci boyunca görev yapması beklenen ortak ordu projesinin ilk aşamasında 20 bin askerin görev alması kararlaştırıldı.
Şu anda Suriye'de Humus, Tedmür, Halep, Tartus, Lazkiye ve Afrin'de üsleri var olan ve bu üslerde Rusların yaklaşık 7 bin askeri bulunmakta. Bunlar arasında Deir ez Zor bölgesinde konumlanan Turan Tugayları ve askeri yetkili Kadirov tarafından görevlendirerek Halep’te görev yapmakta olan Çeçen Barış Gücü’ne bağlı askerler Suriye'de bulunan 7 bin kişiden oluşan Rus askerlerinin en dikkat çeken birlikleri arasında.